preload
preload
preload
preload
preload

Osetite duh starog Novog Sada

Novi Sad živi i raste sa njegovim stanovništvom. Ljudi, njihove navike, običaji i kultura, su ono što čini da odiše posebnim duhom - otmenim, laganim, blagim, ali sa vrlo prepoznatljivim karakterom. Od početka multikulturalan, Novi Sad su gradili njegovi stanovnici, o čijem prisustvu svedoče mnogi arhitektonski i kulturni spomenici. Istorija Novog Sada vezana je za Dunav i mostove, sam grad je nastao od vojnog utvrđenja Petrovaradinske tvrđave, znanog kao Mostobran, a potom i Petrovaradinski šanac, po šančevima kojima je bio opasan.

Dok živimo i stvaramo neke nove novosadske priče, prisetimo se kako je život u Novom Sadu izgledao nekada.

Inspiraciju i neke od najinteresantnijih informacija, pronašli smo u knjizi novosadskog hroničara Zorana Kneževa - Novi Sad priče iz prošlosti.

01 / 30
Stari Novi SadObičaji starog Novog SadaBalovi u Novom SaduNovosadsko klizalištePravoslavni božićni običajiVazdušarinaNovogodišnje čestitkeOdakle potiče običaj kićenja jelkeIstorijska poslastica za  biciklisteSimboli Novog SadaŠta simbolizuje grb Novog SadaPrvi novosadski tramvajGvozdeni čovek na Trgu SlobodeNajstariji hotel u Novom SaduHotel VojvodinaTvrđavaPrve novosadske pijacePrve novosadske pivareVladičanski dvorLjubav velikanaKako je Novi Sad dobio imeTramvaji umesto autobusaSPENSDa li ste znaliPijani satZvono na Gradskoj kućiFenjeri Novog SadaNova godina nekadaPoplava na LImanu 1940. godineŠta znači taj Erker