preload
preload
preload
preload
preload

Zeleni krovovi

Zamislite vrt ruža, mini park ili sopstvenu baštu sa voćem i povrćem na krovu zgrade. Zeleni krov pruža sve prednosti dvorišta na atraktivnim gradskim lokacijama. Osim što izgledaju kao prelepe zelene oaze usred grada, dajući plemeniti momenat stanovanju u zgradama, zeleni krovovi imaju mnoge funkcionalne i ekonomske prednosti nad običnim krovovima.

Deluju kao toplotna izolacija čime smanjuju troškove grejanja do 20%, upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke, i produžuju životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.

Pogledaj zeleni krov
Zeleni krovovi

Zeleni krovovi i fasade

Štite hidroizolaciju krova

Štite hidroizolaciju krova

Od ekstremnih variranja temperature, UV zračenja, i ostalih atmosferskih uticaja.

Zadržavaju kišnicu

Zadržavaju kišnicu

Zeleni krovovi zadržavaju atmosferske vode i na taj način omogućavaju isparenja u gradskoj sredini, čime hlade okolinu.

Redukuju oticanje vode

Redukuju oticanje vode

Smanjuju se opterećenja na odvod prilikom jakih pljuskova. Zeleni krov redukuje oticanje tokom jakih pljuskova za 50 do 100% i odlaže vreme oticanja kišnice u kanalizacioni sistem.

Pročišćavaju vazduh

Pročišćavaju vazduh

Zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima. Čestice prašine i zagađivači iz vazduha se vezuju za podlogu a vegetacija ih apsorbuje.

Produžavaju životni vek

Produžavaju životni vek

Štiteći ga od UV zračenja, zeleni krovovi su veoma su isplativa investicija jer su istraživanja rađena u Evropskoj uniji pokazala da je njihov životni vek dvostruko duži nego kod običnog krova.

Smanjuju buku

Smanjuju buku

Upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke. U zavisnosti od debljine i vrste krovnih i fasadnih slojeva, buka se u unutrašnjim prostorijama zgrade sa zelenim krovom može smanjiti i za 40 dB.

Toplotna izolacija

Poboljšavaju toplotnu izolaciju

Zeleni krov i fasada, kao dodatni sloj u funkciji izolacije pruža dodatnu zaštitu: leti deluje kao toplotni štit, a zimi kaododatna termoizolacija. Zavisno od debljine supstrata smanjuje troškove grejanja do 20%.

Doprinose estetskom kvalitetu objekta

Doprinose estetskom kvalitetu objekta

Objekti sa zelenim fasadama deluju kao alternativa uobičajenim građevinskim projektima. Ovakva rešenja se lako uklapaju u arhitektonsku celinu, a mogu da budu i centralni deo dizajna objekta.

Doprinose vrednosti objekta

Doprinose vrednosti objekta

Ovakva rešenja doprinose poboljšanju ekoloških performansi zgrade i podižu vrednost poslovnih prostora koji postaju primamljiviji potencijalnim korisnicima.

Zelene fasade

Futoška 57
Novitet na našoj građevinskoj sceni koji smo prvi put primenili na objektu u Futoškoj 57. Podrazumevaju sistem ograda terasa projektovanih kao žardinjere sa sprovedenim zalivnim sistemom "kap po kap" i zasađenim zelenilom.
Zalivni sistem Kap po kap
Zalivni sistem "Kap po kap" omogućava stanarima da uvek imaju bujno zelenilo na terasama bez obaveze zalivanja, a biljkama tačno onoliko vode koliko im je potrebno.
Ozeljenjavanje životnog prostora
Vertikalna zelena fasada (sistem živog zida) na objektu u Kisačkoj ulici je prva fasada ovog tipa i ove površine koja se izvodi na stambenom objektu u Novom Sadu. Ovakvi zidovi, pored estetskog doprinosa izgledu zgrade, doprinose zvučnoj i termo-izolaciji objekta i čistijoj atmosferi, jer biljke proizvode kiseonik, vlaže vazduh i filtriraju štetne materije.

Eko kultura stanovanja

Eko kultura stanovanja sugeriše niz aktivnosti čijom primenom direktno utičemo na poboljšanje kvaliteta života. Projekat obuhvata i kreativno rešenje Eko kućice - punkta namenjene odlaganju selektovanog otpada plastike, papira i iskorišćenog ulja. Na ovaj način želimo da Vam predstavimo mini sisteme namenjene očuvanju životne sredine u okviru stambenih objekata.

Planirane aktivnosti

 • Reciklaža

  I Reciklaža

  Selekcija i odlaganje otpada

 • Hortikultura

  II Hortikultura

  Primena začinskog i lekovitog bilja u svakodnevnom životu

 • Solarna energija

  III Solarna energija

  Edukacija i prvi koraci primene

Eko kultura
Reciklažom papira sprečite uništavanje šuma

Reciklažom papira sprečite uništavanje šuma

Reciklažom jedne tone starog papira i kartona spasi se 17 stabala. Uništavanje šuma možemo u potpunosti zameniti reciklažom papira.

Spojite lepo i korisno - uzgajajte ukrasno i lekovite bilje

Spojite lepo i korisno - uzgajajte ukrasno i lekovite bilje

Začinsko i lekovito bilje bi trebalo da bude sastavni deo svake životne jedinice. Brojni su razlozi zbog kojih je poželjno da ozelenite Vaše terase:
1. Smanjujete ulazak smoga i zagađenog vazduha
2. Eliminišete prisustvo insekata
3. Smanjujete buku u vašem stanu
4. Iskoristite sveže biljke kao začine za pripremu omiljenih jela

Ozelenite vaše terase

Ozelenite vaše terase

Svaka terasa može biti zelena ukoliko se koriste adekvatne biljne vrste:
1. Za sunčan i polusenovit položaj predlažemo: Origano, Mirisnu muškatlu i Devojačku lozicu
2. Za senovite prostore: Klematis
3. Za sunčane položaje: Orlove nokte i Hmelj
4. Za stanove na zapadnoj strani: Ladolež, Dragoljub i Kivi
5. Za istočno orjentisane prostore: Vital jagoda

Upotrebljavajte biorazgradive kese umesto najlonskih

Upotrebljavajte biorazgradive kese umesto najlonskih

Potražite na pakovanjima znak reciklaže. Kupovinom proizvoda koji mogu da se recikliraju ili onih izrađenih od recikliranih materijala doprinosimo očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine. Ambalaža ili kutija koja je označena simbolom belih strelica u crnom ili zelenom krugu, sadrži proizvod koji je bar jednim delom napravljen od recikliranih materijala. Proizvod koji je označen znakom za reciklažu na beloj pozadini je moguće i poželjno reciklirati. Koristite platnene torbe ili biorazgradive kese umesto najlonskih kesa!

Eko kultura

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost

Energetski pasoš

Objekti čija je izgradnja, ili rekonstrukcija, počela nakon 30. septembra 2012. godine moraju posedovati energetski pasoš. Energetski pasoš zgrade je elaborat koji sadrži podatke o energetskom razredu zgrade, koji ukazuje na finalnu godišnju potrošnju toplotne energije za grejanje. Zgrade se svrstavaju u energetske razrede, od A+ sa najmanjom (≤15 kWh/m²a), do G sa najvećom potrošnjom energije (>250 kWh/m²a).

Ovaj dokument takođe sadrži klimatske podatke, podatke o termotehničkim sistemima i elementima termičkog omotača, pa možete saznati sve o izolaciji, kao i prozorima koji su postavljeni na objektu, detaljan proračun o potrošnji energije, što znači da se i pre useljenja možete pripremiti i uvideti koliki su očekivani troškovi. Bez njega investitor ne može dobiti građevinsku ni upotrebnu dozvolu, a period važenja je 10 godina.

Termoizolacija

Termoizolacija igra možda i najvažniju ulogu u postizanju efikasnijeg korišćenja energije i smanjenja troškova. Izolacioni materijali, pored osnovne funkcije da spreče gubljenje toplote u spoljnu sredinu, imaju zadatak da spreče ulazak vrućine u letnjima danima, da štite od buke i čine barijeru od nepovoljnih vremenskih prilika, vlage i vetra.

Izolacija fasade se može raditi u toku gradnje kada se izolacioni materijalugrađuje direktno u zid i to je najefikasnija opcija. Životni vek dobro urađene izolacije u toku izgradnje traje koliko i životni vek objekta. Postoji više vrsta izolacionih materijala a najčešće se koriste stiropor i kamena vuna.

Kamena vuna ima niz prednosti, pre svega jer je paroporpusna i omogućava da se odvodi višak vlage iz zidova pa samim tim nema straha od pojave buđi. U pitanju je prirodan i dugovečan materijal koji se dobija topljenjem kamena i raspršivanjem njegove magme u mineralna vlakna, pa fasada od ovog materijala traje koliko i životni vek objekta. Pored toga što je bolji termoizolator od stiropora, pruža zvučnu izolaciju od buke i veću zaštitu od požara jer je negoriv materijal.

Prednosti toplotne izolacije

Koje su osnovne prednosti toplotne izolacije?

 • Fizički štiti zgradu i produžava vek trajanja
 • Pruža zaštitu od hladnoće zimi tako što sprečava gubitak toplote iz objekta u spoljnu sredinu
 • Pruža zaštitu od preterane vrućine leti
 • Smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje a samim tim i račune
 • Omogućava zaštitu od buke
 • Stvara zdraviju mikroklimu
 • Povećava vrednost nekretnine
 • PVC i aluminijumska stolarija

  PVC i aluminijumska stolarija

  PVC i aluminijumska stolarija Aluminijumska stolarija je preporučljiva za pokrivanje većih zastakljenih površina zbog svojih dobrih mehaničkih svojstava, a sa termo navlakama su i toplotne i zvučne karakteristike znatno kvalitetnije. PVC je materijal koji je otporan na vlagu i ima dobra svojstva izolatora. Prednosti su otpornost na različite vremenske uticaje, dugotrajnost i jednostavno održavanje.

 • Kalorimetri

  Kalorimetri

  U cilju smanjenja potrošnje energije u modernim zgradama postavljaju se merači potrošnje toplotne energije za svaku stambenu jedinicu sa mogućnošću podešavanja toplote i nivoa potrošnje. Naplata toplotne energije za korisnike na individualnom merenju vrši se samo u zimskom periodu, kada ima potrošnje. Procenjuje se da su uštede na nivou zgrade do 40%.

 • Kondenzacioni kotlovi

  Kondenzacioni kotlovi

  U gasnom kondenzacionom kotlu voda se zagreva toplotom sagorevanja gasa, baš kao i kod nekondenzacionih kotlova. Razlika je što kondenzaciona tehnologija iskorišćava energiju sadržanu u dimnim gasovima, koji se u velikoj meri sastoje od vrele vodene pare. Dobijena toplotna energija iz dimnih gasova se vraća u krug grejanja.

 • Niskoemisiona stakla

  Niskoemisiona stakla

  Staklo kao materijal nema dobre karakteristike toplotne izolacije pa se na mestima gde postoje stakla javlja gubitak toplote, pa je jedan od glavnih zadataka moderne proizvodnje staklasprečavanje gubitka toplote kroz zastakljene površine. Najviše uspeha na smanjivanju protoka toplote kroz staklo donosi međuprostor između dva staklena panela. Zamenom vazduha sa nekim inertnim gasom dobija se na izolacionim karakteristikama.Kroz stakla niske emisije gubi se manje toplote jer se energija vraća u prostor iz kojeg potiče. To se postiže slojem metalnog oksida na površini stakla koji reflektuju samo toplotno zračenje dugih talasa. Danas postoje niskoemisiona stakla kod kojih se koeficijent K koji pokazuje količinu energije koja u jedinici vremena prođe kroz jedinicu površine stakla sa tople na hladniju stranu kreće od 2,9 do 0,5 W/m2K.

Promena sistema počinje promenom pojedinca#ErkerWellbeing

U skladu sa vrednostima koje zagovaramo, a odnose se na koncept zelenog stanovanja, zelenu gradnju i upravljanje otpadom želimo da približimo, svima nama, na koji način možemo da delujemo u svom okruženju, a za opštu dobrobit. Izdvojili smo osam celina koje se odnose na različite pokrete, koncepte ili jednostavne savete kako da unapredimo sredinu u kojoj živimo.Priključite se našoj kampanji uz korišćenje #ErkerWellbeing i pokažite nam na koji način menjate sistem menjajući svoje navike.

Preuzmi PDF