Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Saveti za bolju organizaciju garderobera

Jedan od najvećih problema pri skladištenju stvari u stanu jeste pretrpanost ormara. Kako bi se ovo izbeglo korisno je primenjivati jednostavne savete o tome kako prilagoditi prostor garderobera vasim potrebama i rešiti se pretrpanosti plakara

Izbacite visak

Isplanirajte preuređenje ormara kako biste utvrdili potrebe za skladištenjem. Poželjno je da uklonite sve stvari iz ormara kako biste primenili novi sistem. Proverite stvari koje više ne koristite i poklonite ih prijateljima, rodbini ili u dobrotvorne svrhe.

Planirajte

Planiranje može da vam pomogne da maksimalno iskoristite prostor koji imate. Viseći elementi, kutije i fioke pomažu u organizovanju garderobe. Unapred utvrdite koji vam je način skladištenja najviše potreban. Jednake vešalice, jedan jednostavan detalj, pomoći će vam da ormar bude čist i uredan.

Police

Možda mislite da je više polica bolje – ali to nije uvek istina. Police zauzimaju centimetar dragocenog prostora, a previše njih može da oteža slaganje ili uklanjanje komada. Najbolje je dizajnirati police koje će se uklopiti sa različitim stvarima koje je potrebno odložiti.

Povećajte mali prostor

Procenite svaki deo malog ormara kako biste povećali ograničeni prostor. Ormarići iznad vrata su odlična ideja za cipele i kaiševe – stvari koje nepotrebno zauzimaju prostor u ormaru. Korpe omogućavaju skladištenje stvari za koje nam je potrebno da su na dohvat ruke, kao što su čarape i donji veš, takođe veoma praktične za odlaganje vansezonskih stvari u nepristupačne uglove.

Slaganje odeće

Ako pretežno posedujete odeću koja se slaze, Meryl Starr, profesionalni organizator u New York-u i autor The Organizing Workbook, preporučuje sledeće savete:

Police treba da budu duboke 30 cm. Ne želite mnogo izgubljenog prostora ispred ili iza.
Prozračne police omogućavaju protok vazduha između odeće, što sprečava plesanj, buđ i sakupljanje prasine.
Grupišite slično sa sličnim (džins sa džinsom, majice kratkih rkava, džempere itd.). Stavite odeću koju najčešće koristite na sredinu u visini očiju.
Neka gomila ne bude viša od 30 cm, i ostavite najmanje 15 cm između vrha gomile i sledeće police kako biste lakše dohvatili.
Dodajte fioke za male predmete. Ako nemate fioke, koristite korpe. Pozicija fioke treba da je ispod visine očiju, radi lakog vađenja stvari.

Garderoba koja se kači

Vešanje odeće je jednostavan način da sve bude organizovano, naročito ako imate mnogo haljina ili odela. Lorie Marrero, tvorac The Clutter Diet online programa, preporučuje ove savete:

U prostoru sa dve šipke za vešanje, na gornju šipku okačite najkraće komade, a na donjoj okačite garderobu što višlje. Koristite slobodan prostor ispod za odlaganje cipela ili kutija za skladištenje.
Organizujte haljine po kategorijama i razdvojite ih etiketama; što više specifičnih kategorija, to bolje. Na primer, podelite košulje na one sa kratkim rukavima i one sa dugim rukavima, ili elegantne i svakodnevne. Ukoliko volite da vam sve bude “pod konac” rasporedite garderobu po boji u okviru kategorije.
Držite cipele, tašnice i nakit u visećim organizatorima tako da možete da ih vidite zajedno sa odećom.
Prostor za cipele

Ako volite cipele i imate problem kako da ih složite u ormar, probajte savete John-a Trosko-a, profesionalnog organizatora i koautora The Experts’ Guide to Doing Things Faster.

Tanku obuću, kao što su papuče i japanke, možete slagati po dva para u jednu policu. Koristite rezervne pregrade za kaiševe, marame itd.
Fioke daju ormaru čist, uglađen izgled, plus dodatni prostor za čuvanje savijene odeće. Kabaste stvari, kao što su džemperi i tašne mogu da idu na otvorene police.
Još jedan trik je stavljanje plitkih korpi ispod reda obešene garderobe. Koristite ih za male stvari, kao što su hulahopke, čarape i sl.

Skladištenje sitnica

Koristite kvalitetne kutije za skladištenje sitnica. Bilo da Vam je potreban prostor za kaiševe, marame, kape ili druge male predmete, stilizovane kutije obezbeđuju savršen prostor za sitnice, koje će biti na svom mestu i neće biti razbacane naokolo. Male kukice na vratima su brza i laka opcija za kačenje tašnica, marama, jakne ili drugog stilskog aksesoara.

Duple šipke za dečiju garderobu

Za uzan i mali prostor, stepenaste šipke su dobro rešenje za dečiju garderobu. Kako je njihova odeća kratka i mala, može da visi na jednoj šipci iznad i jednoj ispod nje. Ugradite šipke koje nisu fiksne, kako biste ih mogli izmeštati kada deca porastu.

Šipka koje se može povući nadole

Pokretna šipka u ormaru obezbeđuje lak pristup odeći pri njenom odabiru. Metalna šipka se može pomeriti, kako bi se garderoba sklonila ili oboriti do visine ramena prilikom odlaganja. Ugrađene fioke skrivene iza vrata takođe pomažu u organizaciji u ormaru.
22/04/2015

Podelite ovu vest


Saveti