Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Najzdraviji izbor podnih obloga

Sve je veća težnja za gradnjom zdravih životnih okruženja, izbor podnih obloga pri gradnji ili renoviranju stanova postaje sve važniji. Drveni podovi su prirodna alternativa ostalim vrstama podova, kao što su vinil i tepisi, koji mogu dugo nakon postavljanja da oslobađaju štetne toksine.

Prema istaživanju Univerziteta za tehnologiju u Sidneju, “novi” mirisi podnih obloga rezultat su toksičnih isparavanja organskih jedinjenja. Istraživanja su pokazala da prekomerno izlaganje isparenjima ovih jedinjenja, koja se nalaze u bojama i vlaknima tepiha, mogu izazvati simptome poput bolova u grlu, nosu i očima, gubitak koncentracije, glavobolju, mučninu i dezorijentisanost.

Nasuprot tome, drvene podove nakon postavljanja možete premazivati sredstvima na bazi vode koji nemaju miris i ne sadrže toksična jedinjenja koja isparavaju.

Zamena tepiha drvenim podovima takođe pomaže i osobama koje su osetljive na prašinu, imaju alergiju ili astmu. Za razliku od tepiha, drveni podovi ne zadržavaju u sebi prljavštinu, grinje, polen i alergene, što ih čini jednom od najzrdavijih podnih obloga.

Još jedna prednost drvenih podova je njihovo lako održavanje i dezinfekcija, što je naročito pogodno u prostorijama u kojim boravite najvise u toku dana. Drveni podovi su leti hladni, a zimi topli, te su izuzetno prijatni ukoliko hodate bosonogi, za razliku od pločica i kamenih podova.

Nakon godina habanja, drveni podovi se lako obnavljaju brušenjem i ponovnim premazivanjem, čime se produžava njihov vek trajanja.
22/04/2015

Podelite ovu vest


Saveti