Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Kupovina useljivih stanova ili stanova u izgradnji?

Stanovi u izgradnji
Prednosti kupovine nekretnine u izgradnji su mogućnost plaćanja u više rata, povoljnija cena i mogućnost izmene rasporeda i veličine prostorija.
Faze isplate kupoprodajne cene za objekte u izgradnji uglavnom su vezane za faze izgradnje objekta (ugovor/krov/ključevi), kupac može isplaćivati stan i dinamikom koja njemu odgovara.
Ukoliko kupac ne isplati ugovorenu cenu do tehničkog prijema objekta (useljenja) dužan je da snosi troškove režija nekretnine. Dok se kupoprodajna cena ne isplati u celosti ne može se ući u posed nekretnine niti knjižiti ista na svoje ime.
Kupovina stanova u izgradnji je moguća i putem kredita. Na račun investitora se uplaćuje učešće, a za isplatu kredita se čeka dok procenitelj ne utvridi da je objekat dostigao 80% izgrađenosti. Više o ovoj temi pogledajte ovde.

Useljivi stanovi
Najsigurniji način kupovine nekretnine je ukoliko je useljiva. U katastru nepokretnosti možete proveriti da li je zgrada uknjižena i vaša kupovina je sigurna. Isplata se vrši u celosti, moguća je isplata i putem kredita.
Loša strana kupovine useljivih stanova je što se stanovi sa boljim rasporedom i položajem u zgradi prodaju u izgradnji. Stanovi kvadratura do 45m2 su veoma retko slobodni nakon završetka radova pogotovo ukoliko se radi o stanovima na atraktivnoj lokaciji.
28/04/2015

Podelite ovu vest


Saveti