Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Nova ili stara gradnja?

Rešavanje stambenog pitanja predstavlja jedan od važnijih dogadjaja u životu koji sa sobom nosi veliki stres, mnogo angažovanja, ali i veliku radost.

Da li kupiti nov stan od investitora, ili staru gradnju, uložiti dodatni novac i renovirati nekretninu po svom ukusu, jedno je od mnogih pitanja koje muči skoro svakog kupca. S tim na umu, rešili smo da vam predočimo nekoliko detalja na koje treba obratiti pažnju bez obzira sta odlučili.

Starograndnja

Vrlo često u novinama možete pročitati neke od komentara: „Nekada se bolje gradilo, stanovi su bili kvalitetniji, raspored prostorija je bio bolji“. Medjutim, pokazaćemo vam u nastavku da je u praksi drugačije.

Ukoliko se odlučite na kupovinu starog stana sledi vam renoviranje, počev od stolarije, preko vodovodnih i elektroinstalacija, kupatila, kuhinja itd. Zgrade su vrlo često bez liftova, problematične sa curenjima i pojavom buđi, zapuštene. Kada saberemo sve troškove nastale renoviranjem starih stanova, veoma često shvatimo da smo za tu istu svotu novca mogli kupiti stan u novogradnji čije izmene i adaptacije nisu potrebne, i uz to ostvariti pravo na povrat PDV-a ukoliko je u pitanju vaša prva nekretnina.

Kupovina starih stanova sa sobom nosi mnogo više provera i vremena, počev od provere da li je nekretnina uknjižena i na čije ime, kao i da li je pod određenom hipotekom u katastru nepokretnosti. Sa trenutnim vlasnikom se morate dogovoriti oko cene ali i roka iseljenja iz stana.

Da bi ste izbegli određene probleme, najbolje rešenje za kupca je sastavljanje predugovora sa prodavcem i njegova overa u Sudu, kao i da zatražite od prethodnog vlasnika potvrdu ili dokaze da su svi prethodni računi uredno plaćeni. Kada sve prethodno navedeno proverite i utanačite detalje sa vlasnikom, uz pomoć pravnog savetnika (zbog vaše sigurnosti i obezbedjenja), kupoprodajni ugovor overite u Sudu i isplatu novčanih sredstava izvršite putem bankovnog računa, kao još jedan od dokaza da ste svoje obaveze prema prodavcu izvršili na vreme i prema zakonu.

Prilikom kupovine stana u staroj gradnji, nećete dobiti povrat PDV-a (koji iznosi 10% od vrednosti stana), ali ukoliko je u pitanju vasa prva nekretnina imate mogućnost da se oslobodite plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava od 2.5%

Novogradnja

Želja svakog kupca je da se useli u čist, sređen prostor, u koji nakon dolaska neće morati da brine o dodatnim ulaganjima ili renoviranju. Ukoliko se odlučite za kupovinu novog stana, pre svega morate biti sigurni kome poklanjate svoje poverenje. Kupovina stana u izgradnji, pored jeftinijeg kvadrata, opcije plaćanja na rate, nudi i opciju korigovanja prostora prema vašim potrebama, izmene broja soba i pomeranje zidova što je, kada je objekat u zavrsnoj fazi moguće samo o vašem trošku. Da bi iskoristili ove pogodnosti proverite poslovanje investitora, da li poseduje građevinsku i upotrebnu dozvolu, jer ukoliko investitor ne prođe tehnički prijem i ne dobije upotrebnu dozvolu, nekretnina se ne može uknjižiti. Veoma često se kupci suočavaju sa situacijom da stan kupe u fazi izgradnje, ali usled različitih malverzacija, objekat ne bude završen, ili se kasni po nekoliko godina. Presudan prilikom donošenja odluke o kupovini stana jeste kvalitet. Prvi problem sa istim se mogu pojaviti već nakon nekoliko meseci, usled loše gradnje, upotrebe jeftinijih materijala ili loše stolarije i izolacije. Zbog prethodno navedenog budite sigurni kome poklanjate svoje poverenje i novac i raspitajte se koji su materijali planirani za ugradnju. Firme koje posluju dugi niz godina, iza sebe imaju veliki broj izgradjenih, i što je najvažnije uknjiženih stanova, neće dozvoliti da njihove kancelarije napustite nezadovoljni ili razočarani ponudom.

Budite obazrivi! Proverite sve po nekoliko puta i ne žurite.
Stan se uglavnom kupuje jednom u životu, zbog toga je potrebno prethodno sve detaljno pregledati i proveriti.
Ukoliko imate nekih nedoumica, javite nam se.
Naša pravna lica, kao i zaposleni Erker Inženjering-a su spremni da Vam pomognu.
28/04/2015

Podelite ovu vest


Saveti