Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Sobne biljke koje najbolje filtriraju vazduh

Sobne biljke mogu doneti boju i živost u dom, a određene vrste čine prava čuda kada je pročišćaanje vazduha u pitanju. NASA je napravila studiju i identifikovala sobne biljne vrste koje najbolje pročišćavaju vazduh i poboljšavaju njegov kvalitet, a svaka od njih filtrira određeni toksin iz vazduha. Sve ove vrste se mogu naći u lokalnim cvećarama.

Nephrolepis obliterata

Ovo je specijalna vrsta paprati, koja potiče sa podneblja Australije, ali uspeva u zatvorenim prostorima širom sveta. Nije osetljiva na manjak vlage u vazduhu, pa je zato idealna za stanove sa centralnim grejanjem. Najbolje je kada ima izobilje jake, ali indirektne svetlosti. Osetljiva je na previše i premalo vode, pa je treba zalivati redovno, sa pauzama, kako bi zemlja imala priliku da se isuši pre sledećeg zalivanja. Ima pozitivne uticaje u domovima, tako što reciklira formaldehid i ksilen.

Chlorophytum comosum

Ovo je jedna od onih biljaka, koja je među najlakšima, kada govorimo o uzgoju i razmnožavanju. Veoma lepo izgleda na visokim policama ili u visećim saksijama, raste gotovo svuda i ima interesantne, zelene listove sa belim šarama. Traži veoma malo svetlosti, pa je dobra za male u skučene prostore, i nikako ne voli direktnu sunčevu svetlost. Treba je zalivati dva puta nedeljno tokom leta, i jednom nedeljno tokom zimskog perioda. Prava je vodopija. Ukoliko ostane suva počinju listići da suše na vrhovima ali iako se to desi neće uvenuti jer je vrlo otporna. Postoji zeleni i šareni varijetet.

Epipremnum aureum

Zovu je još “đavolji bršljan” ili “biljka novca” jer se smatra da donosi sreću, ali danas je najpoznatija po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh. Ova jednostavna puzavica upija čak i formaldehid. Ova biljka je postala jako popularna, jer se lako gaji i ne zahteva posebne uslove. Odgovara joj direktno ili malo zasenjeno direktno svetlo, osim jakih vrućina. Od količine svetlosti, zavisiće izgled vaše biljke, koja voli redovno, ali ne preterano zalivanje. Koren ne treba da ostane dugo u vodi – redovno praznite podmetač. Ako primetite smeđe mrlje na lišću, treba da pojačate zalivanje i češće vlažite vazduh.

Dracaena Marginata


Ovo je standardna dekorativna sobna biljka, koja pripada porodici ljiljana. U Engleskoj je zovu Zmajevo drvo. Odlično podnosi suvo tlo i neredovno zalivanje, a uživa u temperaturama koje su minimalno 15 stepeni. Ne morate je često zalivati tokom zime, dok tokom leta, možete ponekad orositi njeno lišće.
24/02/2017

Podelite ovu vest


Saveti