Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Skandinavski stil uređenja enterijera

Skandinavci vole da kažu za planetarno popularni skandinavski stil uređenja enterijera da ga karakterišu tri osobine: funkcionalnost, jednostavnost i lepota.

SVETLI PODOVI I ZIDOVI

Pravi skandinavski enterijeri imaju svetle podove koji su obično od drveta. U skandinavskim zemljama sunce zalazi ranije pa svetli podovi doprinose utisku bolje osvetljenosti prostora. Prva asocijacija na skandinavski stil je blještava belina i drvo, pa su zidovi gotovo uvek u beloj boji, a dozvoljene su i drvene obloge i tapete retro uzoraka, ali najčešće se nalaze samo na jednom zidu.

FUNKCIONALNOST

Kada pogledate fotografiju enterijera uređenog u skandinavskom stilu imate osećaj neke tople kućne atmosfere. To je zato što skandinavski domovi nisu savršeno dizajnirani kao u salonima nameštaja, već stavljaju naglasak na praktičnost i funkcionalnost.

JEDNOSTAVANE LINIJE

Skandinavski dizajn odlikuju čiste linije, od arhitekture pa do nameštaja. Možada je najbolje prepoznatljiv po stolicama krivolinijskog dizajna, sa drvenim nogama u retro stilu. Stolovi su ili takođe u stilu 50-ih i 60-ih godina, ili su od masivnog drveta. Tapacirani nameštaj je od mekanog tekstila a izbegava se koža ili veštačka koža, često izdignut na drvene noge. Kod pločastog nameštaja dominiraju svetli drvni dekori kao što su jasen, bukva i svetli hrast.

DEKOR ZA TOPLINU

Iako u skandinavskom preovladavaju neutralne boje ukrašavanje prostora dolazi dekorom poput šarenog tekstila raznih uzoraka za dekorativne jastučiće, ćebad, pa i komade nameštaja poput fotelje. Primeri za skandinavski dekor su zanimljivi lusteri, uramljene crno-bele fotografije, vaze od stakla raznih boja ili bele keramike i zanimljivi svećnjaci.


PRIRODNI ELEMENTI

Skandinavci vole da provode što više vremena u prirodi. Zato, se trude da u enterijer unesu što više prirode u vidu zelenih biljaka, drvenih elemenata, recikliranih staklenih tegli umesto vaza – kao “eco-friendly” dodir. Skandinavci veoma vode računa o eko-friendly aspektu stanovanja. U novogradnji su obavezni prozori sa trostrukim staklom, pravilna izolacija zidova i krovova, kao i toplotne pumpe.
17/03/2017

Podelite ovu vest


Saveti