Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Novogodišnji ukrasi: Ne kupuj, recikliraj

Novogodišnji i božićni praznici su ono doba godine koje donosi čaroliju u gotovo svaki dom. Sa jedne strane - odluke i osmišljavanje novih početaka, a sa druge strane – ukrašavanje jelke i životnog prostora, miris vanile i cimeta, miris doma.

Naši predlozi za izradu originalnih ukrasa od recikliranih materijala su samo jedan način da, uz jelku sa busenom, mislite na životnu okolinu.
Zaigrajte se zajedno sa decom i osmislite nove i jedinstvene ukrase za vaš dom. Uživaćete u zajedničkim trenucima provedenim u radu, kao i ukrasima na vašoj jelki.

1. Iskorišćene sijalice
U zavisnosti od oblika sijalica može da bude ofarbana tako da prikazuje popularne likove iz crtanih filmova ili simpatične životinje.

2. Ključevi
Od ključeva možemo napraviti originalne ukrase, tako što na gornji deo ključa oslikamo Deda Mraza, a ostatak pospemo šljokicama. Kako bi ih okačili na jelku kroz rupu provučemo satensku ili platnenu traku.

3. Papirni ukrasi
Osim papirnih zvezda na prozorima, možemo da napravimo 3D ukrase od starih novina. Sečenjem novinskog papira u obliku zvezda, pa lepljenjem više njih oko vunice, dobiju se baš ovakvi ukrasi. Za rustičan izgled, moguće je ivice svake zvezde malo spaliti.

4. Plastične flaše
Plastika je sinonim za reciklažu, te postoji zaista mnogo DIY tutorijala koji od plastičnih flaša prave novu vrednost. Mi smo izdvojili ukrase za jelku od dna plastične flaše, koje povezano pantljikom i ofarbano gel bojom može da bude pahulja na novogodišnjoj jelki.

5. Čepovi
Čepovi povezani u venčiće trakom sa prazničnim motivima, mogu da se nađu na jelki ili iznad ulaznih vrata.

6. Kapsule od espreso kafe
Iskorišćene kapsule za espreso aparate obično bacamo, međutim, od njih mogu da se naprave zvončići za jelku.

7. Vinske flaše i pampuri
Od praznih vinskih flaša je moguće napraviti praznični ukras za sto. Flaše se ofarbaju bojom u spreju, a na njih se nalepe brojevi nadolazeće godine u istoj boji ili isečeni od sjajnog papira. Pampuri mogu da budu iskorišćeni tako da uz nekoliko grančica, lepka i metalno zvonce, mogu da postanu irvasi.

Ovo su samo neki od predloga na koji način možemo da iskoristimo materijale i predmete koji čekaju zaboravljeni ili da budu bačeni.
Reciklirani novogodišnji ukrasi su samo još jedan način da sačuvamo životnu sredinu i da podstaknemo kreativnost, a ne kupovinu ukrasa.
01/12/2017

Podelite ovu vest


Saveti