Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

LAGOM – švedska umetnost uravnoteženog života

Činjenica je da je skandinavski način života jedan od najpoželjnijih. Koncept koji u poslednje vreme sve više uzima maha je - LAGOM. Ovaj švedski izraz predstavlja životnu umerenost, jer u prevodu znači – ni previše ni premalo, taman kako treba.
Lagom znači težnju za stalnom ravnotežom u domu, poslu, okruženju i životu uopšte. To je životna filozofija koja se povezuje sa štednjom, poštenjem i kreiranjem balansa u životu. Ni previše, ni premalo, baš po meri!
Ako ovaj izraz uporedimo sa izrazom hygge, onda nam najbolje objašnjenje daje Eliot Stoks, urednik i kreativni direktor časopisa nazvanog „Lagom“, koji kaže da je „hygge“ trenutna blaženost, a „lagom“ predstavlja način života.

Kako da uvedemo lagom stil života u svoje domove:

1. MINIMALISTIČKI STIL UREĐENJA – Uz pomoću minimalizma, lagom nam može pomoći da resetujemo svoje prioritete i maksimalno iskoristimo ono što imamo. Cilj je da u svom okruženje ostavimo samo one stvari koje su nam potrebne i koje nas čine srećnim. Ove male izmene u načinu života mogu smanjiti naš uticaj na životnu sredinu i povećati osećaj blagostanja.

2. ZELENI KONCEPT STANOVANJA - Zeleni krovovi i uzgajanje biljaka su fantastični načini da se uskladite sa lagom načinom života. Ulaganje u organske domaće proizvode napravljene od prirodnih materijala ne samo da vašem enterijeru daju unikatan i topao izgled, već su dugotrajniji i izdržljiviji od neorganskih proizvoda.

3. RECIKLAŽA I PONOVNA UPOTREBA - su ključni motivi. Kupovinom svežih namirnica od lokalnih prodavaca, organskog voća i povrća, te korišćenjem eko kesa, ne samo da se lagom koncept implementira u naše živote, već izbegavamo upotrebu plastičnih kesa i drugih slabo razgradljivih materijala.


4. UMERENA ISHRANA I POTROŠNJA ENERGIJE – Šveđani su poznati kao ekološki ambasadori, a održivost je veoma važan segment lagom stila života. Uštedu vode postižemo kraćim tuširanjem, ne puštanjem vode da teče prilikom pranja sudova, tuširanja ili pranja zuba. Racionalnom upotrebom električnih uređaja, pre svega onih sa oznakama AAA i gašenjem bespotrebno upaljenih svetala postižemo uštedu električne energije.

5. FINANSIJSKA EFIKASNOST – pravilnim raspolaganjem kućnim budžetom i smanjenjem nepotrebnih troškova, možemo da uštedimo novac za putovanja ili opremanje doma.

6. PRIRODNI I IZDRŽLJIVI MATERIJALI – Kada je reč o nameštaju kojim opremamo dom, trebalo bi da se kod izbora pravih komada vodimo jačinom i izdržljivošću, te da nameštaj bude izrađen od drveta otpornog na vodu. Ne bi trebalo da olako bacamo stari nameštaj, jer uz malo ulaganja i kreativnosti može da doživi novi sjaj. Bambus kao obnovljivi meterijal je takođe neizostavan.

Nova godina je pravo vreme za nove početke i usvajanje novih životnih navika. Neka nam svima novi početak donese odluku da više živimo u skladu sa prirodom i da nam svakodnevnica postanu zeleni koncept stanovanja, reciklaža, umerena ishrana i smanjena potrošnja energije.
Neka nas lagom stil života vodi kroz 2018. godinu, kako bismo od prostora u kojem živimo, napravili mesto u kojem nastaju sećanja.


25/12/2017

Podelite ovu vest


Saveti