Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Saveti za izbor boja

Nisu svi vešti u odabiru boja za enterijer, te su ovde navedeni neki saveti za dobar izbor boja za enterijer.

Odaberite boju koja se uklapa sa nameštajem. Lakše je promeniti boju zida nego kupiti novu garnituru za dnevnu sobu, te koristite ono što imate za usmeravanje izbora.

Razmotrite prirodnu osvetljenost prostorije, kada birate da li ćete koristiti tamnije ili svetlije nijanse. Generalno, sobe koje imaju više prirodne svetlosti bolje “podnose” tamnije boje nego slabo osvetljene sobe. Blede nijanse obično reflektuju prirodno svetlo.

Ravnoteža je sve kod izbora pravih boja. Ako imate šarene ili naglašene komade nameštaja, probajte da balansirate tako što ćete izabrati neutralne boje za zidove. Ako je nameštaj neutralne boje, koristite smelu boju, kako biste prostoriji dali pečat.

Ako vidite boju koja Vam se dopada na fotografiji, pokušajte da je uporedite sa nekom paletom boja. Iako boje nisu pouzdane na mreži, fotografija cele prostorije Vam daje bolju ideju o boji nego uzorak na ekranu.

Sakupite uzorke različitih boja i uporedite ih sa presvlakama, tepisima i drvenim tonovima u sobi.

Uparite zidne boje sa komplementarnim ukrasima, ili boje ivica i lajsni iste boje kao i moderni zidovi. Kada birate ivice, ne zaboravite da promenite boju u odnosu jedne na druge. Sakupite uzorke i za glavnu boju i za akcente.

Sakupite uzorke različitih boja i uporedite ih sa presvlakama, tepisima i drvenim tonovima u sobi.

Prema iskustvu, boje uvek izgledaju tamnije na zidu nego na uzorku. Ako radite bez uzorka, odaberite boju koju želite, a zatim razmislite o nijansi.

Izaberite tip finiša koji želite za Vašu sobu. Mat finiši sakrivaju nedostatke, dok sjajni reflektuju svetlost. Mat finiši se teže održavaju čistim (pa nisu idealni za kuhinju ili kupatilo), ali sjajni finiši mogu da izgledaju jeftino ukoliko zidovi nisu idealno ravni.

Čak i ako morate malo da platite, uzmite mali uzorak boje i isprobajte ga na malom delu zida u sobi pored prozora i u tamnom uglu.

Iako krečenje može da bude stresno, to je jedna od najjeftinijih promena, koje možete napraviti u sobi, tako sa ne treba da brinete ako pogrešite. Uvek možete da je promenite kasnije.
22/04/2015

Podelite ovu vest


Saveti