Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Kako funkcionalnije organizovati prostor u stanu?

Iako su prednosti stana brojne, najveća mana je vrlo često nedostatak prostora. Na sreću, postoji nekoliko stvari koje mogu da se učine, a da se pri tome ne moraju vršiti krupne promene u stambenom prostoru. Da biste se oslobodili nereda i maksimalno iskoristili prostor, koristite ovih deset saveta kako biste ga maksimalno iskoristili:

1. Rotirajte odeću:
Nema potrebe da zimska jakna tokom leta zauzima Vaš prostor u ormaru. Rotirajte odeću po sezoni, tako što ono što ne koristite odložite na neko drugo mesto, na primer u vakum vrećama.

2. Koristite vertikalni prostor: Kada nameštate police bilo koje vrste, uzmite one koje dopiru do plafona. Više polica, znači i više prostora za skladištenje, ali i eliminisanje osećaja prenatrpanosti.

3. Podignite krevet: Ako Vam je krevet nizak, podignite ga, kako biste mogli da iskoristite prostor ispod njega za skladištenje. Možete da kupite kutije koje su specijalno dizajnirane za smeštanje ispod kreveta, napravite ispod još jedan krevet koji se izvlači, ili obezbedite dodatni životni prostor tako što ćete krevet podići u visinu galerije.

4. Dodajte police: Nemojte se ograničiti samo na tradicionalne police za knjige. Police možete dodati u kupatilu iznad toaleta, ili u ormaru kako biste maksimizirali organizaciju. Umesto uzglavlja, iznad kreveta namestite police, kako biste rasteretili noćni stočić i dobili na dodatnom prostoru.

5. Strateški nameštaj:
Osim što možete da kupite nameštaj koji stvara iluziju većeg prostora (stakleni stolovi i kaučevi sa malim nogicama), uz pomoć rasklopivog nameštaja možete u stanu da organizujete prostor, tako što ćete napraviti mini-sobu.

6. Multifunkcionalno: Sve u Vašem stanu treba da ima više funkcija. Umesto klasičnog kauča, kupite sofu na razvlačenje. Postoje posebno dizajnirani kreveti, koji se kada se podignu pretvaraju u kauč i zid sa policama iznad kauča. Trpezarijski sto koristite kao radni prostor kada ne jedete (samo obezbedite prostor gde ćete odlagati stvari).

7. Pokretne površine: Kada imate potrebu da se organizujete u malom prostoru, pokretne površine, kao što su radne površine sa točkićima, mogu da Vam obezbede dodatni prostor u dnevnoj sobi ili kuhinji kada Vam je to potrebno.

8. Okačite trpezarijski set na zid: Kako biste imali više prostora, možete ubušiti u zid rasklopivi trpezarijski sto i klupe za sedenje. To će uštedeti prostor i povećati funkcionalnost.

9. Skriveni skladišni prostor: Iskoristite što više skrivenog prostora za skladištenje stvari. Pored prostora ispod kreveta, možete iskoristiti i prostor ispod stočića za kafu, tako što ćete postaviti ukrasni zastor.

10. Ugaoni nameštaj: Ugaoni nameštaj, kao što su stolice, iskoristite tako što ćete prostor iza njih koristiti za odlaganje stvari za koje ne možete da pronađete adekvatno mesto (stara kolekcija CD-ova).
22/05/2015

Podelite ovu vest


Saveti