Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Šta treba da znate pre kupovine stana

Nakon što provedete neko vreme tako što iznajmljujete stan, shvatićete da treba da prestanete da bacate novac na mesečne kirije i konačno kupite kuću ili stan. Ako se odlučite da kupite svoj prvi stan, ovde ćete naći listu stvari koje treba da proverite pre kupovine. Tako ćete biti svesni svega što morate da znate pre nego što kupite nekretninu, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja i pažljivo uložili u svoju budućnost.

Odlučite se na kojoj lokaciji želite da kupite stan. To može da podrazumeva da provedete neko vreme na traženoj lokaciji ili da barem uradite neka istraživanja od kuće.

Pre kupovine istražite situaciju na tržištu, kako biste dobili pravu vrednost za svoj novac. Razgovarajte sa nezavisnim proceniteljima i agentima nekretnina i proverite nedavne prodaje u toj oblasti.

Posetite što više lokacija u potrazi za nekretninom koja će odgovarati Vašim kriterijumima, kako biste stekli što bolju predstavu šta možete dobiti za svoj novac.

Recimo da ste pronašli odgovarajući stan…

Proverite da li se stan nalazi u blizini objekata koji Vam mogu biti potrebni, kao što su na primer, prodavnice, javni prevoz, parkovi, bolnice, škola, teretana itd. – Vredan savet ako želite da uštedite na vremenu.

Kada se odlučite za neki stan, proverite da li se zgrada nalazi u blizini nekog kluba, kafića ili sličnog objekta za zabavu. Kakva je frekvencija saobraćaja – da li je bučno u špicu? Da li će buka uticati na Vaš način života? Korisno bi bilo da obiđete zgradu u toku večeri ili u saobraćajnom špicu, pre nego što se odlučite za kupovinu stana u toj zgradi. – Zamislite da Vam se stan nalazi u blizini bara koji radi celu noć i kako s vremena na vreme pijani gosti prave buku.

Koliko je stara zgrada? Treba da uzmete u obzir i starost zgrade. Da li objekat zahteva neke popravke ili zamene? Preporučljivo je da od arhitekte ili inženjera zatražite izveštaj o stanju zgrade, pre nego što se odlučite da kupite stan.

Koje su bezbedonosne mere, na primer, da li svako može da uđe u zgradu? Da li postoje sigurnosne kamere?

Da li stan ima balkon, tako da možete uživati u pogledu ili popodnevnom suncu? Ili je pogled zaklonjen drugim objektom ili je na pogrešnoj strani sveta?

Koji su troškovi održavanja? Mnogi ljudi ne razmišljaju o ovom aspektu kada kupuju novi stan. To, uobičajeno, uključuje opštinski porez, porez na imovinu, troškove za vodu, struju, grejanje, čistoću, i ostale komunalije. Saznajte koliki su troškovi i šta oni uključuju.

Ukoliko posedujete automobil, ovo je važno pitanje koje morate da postavite. Da li je obezbeđen prostor za parkiranje i da li morate dodatno da platite za njega? Proverite sa prodavcem da li će Vam njegovo/njeno praking mesto biti na raspolaganju. Ukoliko prethodni vlasnik nije posedovao automobil, proverite da li i kako možete da dođete do mesta za parkiranje.
22/04/2015

Podelite ovu vest


Saveti