Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Zeleni koncept stanovanja

Na lestvici vrednosti čoveka koji živi u gradu, poseban kvalitet predstavlja činjenica da je njegovo mesto stanovanja okruženo zelenilom ili se nalazi u blizini parka. Ova prednost podiže i vrednost same zgrade. U svim sociološkim studijama ističe se važnost boravka na zelenim površinama za osećaj zadovoljstva pojednica. Istraživanja obavljena među stanovnicima velikih gradova pokazuju, na primer, da 90% ispitanika kao najznačajniji kvalitet navodi neposrednu blizinu zelenih površina. Nikada u istoriji čovek nije bio tako drastično odvojen od prirode objektima koje je sam izgradio. Priroda je potisnuta na periferiju što rezultira da u svakodnevnom životu nema direktnog dodira između čoveka i prirode. Kada bi vratili prirodu u gradove gradeći zgrade pune zelenila, naše životno okruženje bi moglo postati prijatnije i zdravije, uz manje troškove stanovanja.

Šta je „Zeleni koncept stanovanja“?

„Zeleni koncept stanovanja“ predstavlja humaniji pristup životu u zgradama. Podrazumeva brigu o kvalitetu života stanara ali i brigu o životnoj sredini, jer je veza između njih neraskidiva. Objektom u Futoškoj 57 započinjemo „Zeleni koncept stanovanja“, koji objedinjuje dosadašnje eko segmente koje smo primenjivali u izgradnji i unapređuje naš pravac održive gradnje. Stubovi ovog koncepta su: energetska efikasnost, zeleni krovovi i fasade i „Eko kultura stanovanja“.

Zeleni krovovi

Zamislite vrt ruža, mini park ili sopstvenu baštu sa voćem i povrćem na krovu zgrade. Zeleni krov pruža sve prednosti dvorišta na atraktivnim gradskim lokacijama. Osim što izgledaju kao prelepe zelene oaze usred grada, dajući plemeniti momenat stanovanju u zgradama, zeleni krovovi imaju mnoge funkcionalne i ekonomske prednosti nad običnim krovovima. Deluju kao toplotna izolacija čime smanjuju troškove grejanja do 20%, upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke, i produžuju životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.

Zelene fasade

Novitet na našoj građevinskoj sceni koji ćemo prvi put primeniti na objektu u Futoškoj 57. Podrazumevaju sistem ograda terasa projektovanih kao žardinjere sa sprovedenim zalivnim sistemom „kap po kap“ i zasađenim zelenilom. Ozeljenjavanje životnog prostora je često jedino moguće uzgajanjem biljaka u saksijama, na terasama i prozorima ukoliko ima prostora za to, koje postavljaju sami stanari po useljenju u zgrade. Medjutim, ovakvi napori daleko su manje efikasni nego što bi to bio slučaj ukoliko bi se već unapred, u fazi projektovanja predvideli prostori za sadnju zelenila. Zalivni sistem „Kap po kap“ omogućava stanarima da uvek imaju bujno zelenilo na terasama bez obaveze zalivanja, a biljkama tačno onoliko vode koliko im je potrebno.

„Eko kultura stanovanja“

Projekat koji primenjujemo već godinama u našim objektima. Obuhvata izgradnju eko punkta za selekciju reciklažnog otpada i sklapanje saradnje sa firmama koje odnose selektovani otpad. Omogućavamo stanarima da recikliraju iskorišćeno ulje, papir i plastiku, što doprinosi budžetu skupštine stanara i podizanju svesti o zaštiti životne sredine. Ovim pristupom gradnji želimo da pokažemo da život u gradu može biti kvalitetniji i zeleniji.
11/10/2016

Podelite ovu vest


Sve vesti
Zeleni krov na zgradi u ulici Urosa Predića

Zeleni krov na zgradi u ulici Urosa Predića

Render zelenog krova u Vojvode Šupljikca

Render zelenog krova u Vojvode Šupljikca