Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Godina iza nas: ERKER INŽENJERING u 2019

U 2019. godini Erker Inženjering posebnu pažnju posvećuje društvenoj odgovornosti u segmentu očuvanja životne sredine i poboljšanja kvaliteta života pojedinaca i društva.

Početak godine bio je posvećen useljenju u naš objekat u Futoškoj 57 i punoj implentaciji „Zelenog koncepta stanovanja“. U osnovama ovog koncepta, pre svega, se nalazi potreba da budemo stvaralačka, a ne destruktivna snaga i da poboljšamo naše zdravlje i zdravlje planete uz pomoć jednostavnih promena u načinu življenja.

Tokom 2019. smo postavili još jedan zeleni krov, kreirali zelenu oazu za sve stanare zgrade koji pored čistijeg vazduha i prirodnog hlada uživaju u zelenom okruženju. Postavili smo jedan od prvih zelenih zidova u našem gradu i učinili da stanari osećaju veću vezu sa prirodom. Pored toga, omogućeno je korišćenje mini punkta za selekciju reciklažnog otpada uz pomoć kojeg pomažemo štednji energije, sirovinskih resursa, smanjenju deponija i poboljšanju životne sredine.

Krajem maja Erker Inžinjering je zahvaljujući svojim predstavnicima u Oslu, na Urban Future Global konferenciji bio deo značajnog susreta gde je održana radionica Cirkularna ekonomija u građevinskom sektoru i predavanje Zahtev za održivom gradnjom. Događaj poput ovog koristan je presek trenutnog stanja u oblasti savremenih građevinskih pogleda i mišljenja.

Početkom septembra počeli smo sa gradnjom nove stambeno-poslovne zgrade u Futoškoj ulici br. 59. I ovim objektom nastavljamo da unapređujemo način i stil života u Novom Sadu, podižući kvalitet gradnje na viši nivo. Zgrada u Futoškoj 59 se naslanja na novoizgrađeni objekat u Futoškoj 57 sa kojim čini arhitektonski niz. Arhitektonski, forma zgrade je uobličena po jednostavnom i atraktivnom modelu, dizajniranom u skladu sa potrebama građana u 21. veku. Predviđen rok za završetak građevinskih radova je jesen 2020. godine.

Glavni razlog našeg delovanja nije samo u promenama koje stvaramo za napredak naše svakodnevnice, već i u ostavljanju bolje planete za buduće naraštaje. U tom duhu, zajedno sa Nacionalnom asocijacijom zelenih krovova, Dečijom ekološkom akademijom, Zabavnim parkom Starli i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije održano je druženje i izrada kućica za ptice sa najmlađim stanarima i posetiocima zgrade F57. Pitanje zaštite ptica danas je jedno od najproblematičnijih u okvirima očuvanja životne sredine, pa je stoga pitanje obrazovanja o značaju ptica važan korak ka njihovom očuvanju. Zahvaljujući Međunarodnom savetu za zaštitu ptica organizovano je i posmatranje ptica selica.

Sredinom novembra ukazana nam je čast da budemo deo atlasa svetskog saveta zelene gradnje World Green Building Council. Naša stambeno-poslovna zgrada u Futoškoj ulici 57 prepoznata je kao bitan faktor unapređenja zelene gradnje, te je uvrštena u odabrani spisak reprezentativnih primera zelene gradnje u svetu.

Naša delatnost je ove godine bila vidljiva i u digitalnim kampanjama uz pomoć kojih smo isticali bitne vrednosti našeg poslovanja i načina života. Kampanje Modernizacija Novog Sada, Da li ste znali, Novosadski kvartovi i Pobeda stabla kao i foto-konkurs Izbaštaj stan izazvale su veliku pažnju i povećanje svesti o društvenoj korisnosti.

Za nas budućnost izgleda zeleno – u narednom periodu očekuje nas izgradnja prvog objekta u duhu zelenog koncepta stanovanja u potpuno zelenom okruženju, sa druge strane reke...

Naša poruka za 2020. godinu: PROMENA SISTEMA POČINJE PROMENOM POJEDINCA.

12/01/2020

Podelite ovu vest


Sve vesti

Zeleni zid u Futoškoj 57

Zeleni zid u Futoškoj 57

Urban Future Global, Oslo, Maj 2019

Urban Future Global, Oslo, Maj 2019

Futoška 59

Futoška 59

Radonice za decu u saradnji sa Dečijom ekološkom akademijom, Zabavnim parkom Starli i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Radonice za decu u saradnji sa Dečijom ekološkom akademijom, Zabavnim parkom Starli i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Atlas Zelene arhitekture SVETSKOG SAVETA ZELENE GRADNJE

Atlas Zelene arhitekture SVETSKOG SAVETA ZELENE GRADNJE

Lokacija u najavi: ERKER INŽENJERING prvi put na drugoj strani reke

Lokacija u najavi: ERKER INŽENJERING prvi put na drugoj strani reke