Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Erker inženjering podržava projekte URBAN-PREX i GReENERGY

Kompanija Erker inženjering je deo istraživačkog projekta URBAN-PREX, jer je odgovornim postupanjem, kada je reč o održivom i ekološkom urbanom razvoju, obezbedila dve lokacije za padavinske stanice u Novom Sadu. Jedna padavinska stanica nalazi se na novoizgrađenom objektu u Futoškoj 57, a druga na objektu na Bulevaru Oslobođenja 66b, gde se nalazi i sedište naše kompanije.

URBAN-PREX je projekat koji ove godine ulazi u završnu fazu, a reč je o praćenju, prognoziranju i razvoju onlajn javnog sistema za rano upozoravanje na ekstremne padavine i poplave u gradskim sredinama međugraničnog područja Mađarske i Srbije.

Merene vrednosti i podaci prognoze besplatno su dostupni u realnom vremenu preko internet portala projekta (www.urban-prex.org), društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter i Youtube) i android aplikacije (URBAN PREX – flood visualisation). Istovremeno, prikazani podaci će omogućiti ranu najavu o mogućim ekstremnim padavinama i pojavi poplava svim stanovnicima, kao i lokalnim institucijama u cilju zaštite i pripreme za efikasnu borbu protiv ekstremnih vremenskih i poplavnih situacija.

Po završetku URBAN-PREX-a, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, na čelu sa rukovodiocem dr Stevanom Savićem i partnerima (JKP Gradsko Zelenilo Novi Sad, Grad Novi Sad – Gradska Uprava za imovinu, Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku i Grad Osijek), nastaviće rad na novom projektu.

GReENERGY je projekat kroz koji će se dalje raditi na unapređenju održivog razvoja Novog Sada kroz ozelenjavanje grada – razvoj i promociju energetske efikasnosti i održive urbane životne sredine.

U Novom Sadu je izabrano da ŠOSO Milan Petrović dobije zeleni krov i zid kao primer kako obezbediti bolje energetske, termalne, ekološke i životne uslove stanovništva. Upravo će na ovom primeru biti pokazano koje su mogućnosti uštede energije u samom objektu, kako dodatno proizvesti zelenu energiju (postavljanjem solarnih panela), odgovorno upravljati vodama (sakupljanje kišnice i vode iz klima uređaja) i unaprediti životnu sredinu u urbanoj zoni.

Kako je ideja projekta da se urade primeri dobre prakse u gradskim sredinama, a vezano za promovisanje poboljšanja energetske efikasnosti, termalnog komfora stanovništva i životne sredine gradova, Erker inženjering će se rado odazvati da bude deo ovog istraživanja.
Kao pioniri u zelenoj gradnji i implementaciji zelenog krova, zelenih terasa i zidova u svoje objekte, Erker inženjering podržava to što će iz ovog projekta izaći konkretne akcije kao što su postavljanje zelenog krova i zelenog zida u Novom Sadu i Osijeku, kao najvećim gradovima na području prekograničnog programa.
17/07/2019

Podelite ovu vest


Sve vesti