Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Zašto je važna termoizolacija?

Energetska efikasnost je i cilj i obaveza, a termoizolacija igra možda i najvažniju ulogu u postizanju efikasnijeg korišćenja energije i smanjenja troškova. Izolacioni materijali, pored osnovne funkcije da spreče gubljenje toplote u spoljnu sredinu, imaju zadatak da spreče ulazak vrućine u letnjima danima, da štite od buke i čine barijeru od nepovoljnih vremenskih prilika, vlage i vetra.

Izolacija fasade se može raditi u toku gradnje kada se izolacioni materijal ugrađuje direktno u zid i to je najefikasnija opcija. Životni vek dobro urađene izolacije u toku izgradnje traje koliko i životni vek objekta. Ukoliko je u pitanju izolacija starijih objekata sa lošom izolacijom, radi se takozvana kontaktna fasada – “demit fasada”. Izolacioni materijali se mogu postavljati na spoljašnji ili unutrašnji zid, a koristi se više materijala koji imaju različit stepen efikasnosti.

Loša strana sistema kada se izolacioni materijal naknadno postavlja je stvaranje „toplotnih mostova“ na spojevima zida koji se izoluje i ostalih neizolovanih elemenata konstrukcije. Zato je neophodno postaviti parnu branu između unutrašnjeg zida i izolacionog materijala koja će štititi izolacioni materijal od vlage iz unutrašnjosti objekta, da ne bi došlo do stvaranja kondenza i formiranja buđi u uglovima prostorija. Postoji više vrsta izolacionih materijala a najčešće se koriste stiropor i kamena vuna.

Kontaktna fasada se kod nas najčešće radi stiroporom. Na našem tržištu se u poslednje vreme pored redovnog belog stiropora može pronaći sivi stiropor, nastao mešanjem sa grafitnim prahom. Grafit predstavlja branu za gubitak energije kroz zračenje i zato se ovaj materijal smatra efikasnijim od belog stiropora. Stiropor je veoma rasprostranjen pre svega zahvaljujući nižoj proizvodnoj ceni.

Kamena vuna ima niz prednosti, pre svega jer je paroporpusna i omogućava da se odvodi višak vlage iz zidova pa samim tim nema straha od pojave buđi. U pitanju je prirodan i dugovečan materijal koji se dobija topljenjem kamena i raspršivanjem njegove magme u mineralna vlakna, pa fasada od ovog materijala traje koliko i životni vek objekta. Pored toga što je bolji termoizolator od stiropora, pruža zvučnu izolaciju od buke i veću zaštitu od požara jer negoriv materijal.

Koje su osnovne prednosti toplotne izolacije?

• Fizički štiti zgradu i produžava vek trajanja
• Pruža zaštitu od hladnoće zimi tako što sprečava gubitak toplote iz objekta u spoljnu sredinu
• Pruža zaštitu od preterane vrućine leti
• Smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje a samim tim i račune
• Omogućava zaštitu od buke
• Stvara zdraviju mikroklimu
• Povećava vrednost nekretnine
18/07/2017

Podelite ovu vest


Sve vesti