Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

CRIATERRA Earth Technologies - prirodni materijali bez kompromisa u pogledu performansi

Kao što smo već pisali, u predivnom prostoru Jugoslovenske kinoteke prisustvovali smo kongresu sa temom Održiva Arhitektura Energetska Efikasnost.

U želji da se dobre ideje što dalje čuju, sa posebnim osvrtom na stambenu izgradnju, izdvojili smo dve teme naizgled različite ali u pristupu jednake, obe predstavljaju fantastičan prikaz predivnog odnosa između čoveka i prirode.

Highlight #2
Lokacija: Tel Aviv, Israel
Koncept: CRIATERRA, Earth Technologies
Razvojem posebne Earth tehnologije, Criaterra tim iz Tel Aviva je stvorio proizvode namenjene uređenju enterijera, potpuno u saglasnosti sa principima cirkularne ekonomije, sa performansama koje u domenu čvrstine pariraju betonu.

Inicijator u kreiranju ovih proizvoda je Adital Ela, dizajner u oblasti održivog dizajna i predavač na Holon Tehnološkom Insitutu. Pored Ela-e Criaterra tim čine i: Zvi Cohen, Elor Levy i Dan Eliash.

Kako Adital navodi, pričao o Criaterra-i je započela u Indiji, kada je na ulici bila ponuđena šoljom čaja. Popila je čaj i nakon toga, kao i svaki lokalac, šoljicu razbila o zemlju. Ovo iskustvo podstaklo je na razmišljanje:
kako bi proizvodi, kao i ljudi, mogli da se nastajući iz prašine u istu i vrate?

U toku razvoja ideje Ela je saznala da je i njena baka koja je živela u Iraku bila vična pravljenju peći od blata, što je dodatno podstaklo da deo porodičnog nasleđa i znanja oživi i prilagodi sadašnjem vremenu.

Daljim razvojem tehnologije Criaterra tim je došao do proizvoda stvorenih pod uslovima koji dozvoljavaju da priroda materijala opstane i istovremeno postigne potrebne performanse. Za razliku od keramike ili cementa gde su prirodne karakteristike tretirane pod izuzetno visokim temperaturama, a tako dobijeni materijali završavaju svoj prirodni ciklus, proizvodi dobijeni Criaterra tehnologijom ostaju “živi” i mogu da ponavljaju svoj životni ciklus.

Proizvodi koje je Criaterra tim razvio, poput hoklice, lampe i zidnih pločica, doprinose prostorima, kako estetski tako i u smislu uticaja koji imaju na mikroklimu i tako zatvaraju potreban krug u verifikaciji njihove implementacije.

O Criaterra proizvodima saznajte više na:
https://www.criaterra.com/
https://www.facebook.com/criaterra
Photo credits by: https://www.criaterra.com/
25/10/2018

Podelite ovu vest


Sve vesti