Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Poziv na zeleniju viziju gradova u Evropi

Protekle nedelje smo imali čast da učestvujemo na EUGIC 2017 u Budimpešti, konferenciji koja okuplja lidere u oblasti kreiranja urbane zelene infrastrukture kako bi razmenili znanja i iskustva, te ideje u kom pravcu bi se zelena infrastruktura i urbani dizajn mogli razvijati.


Ove godine je konferencija okupila više od 300 kreatora politike, urbanista, arhitekata, izvođača, pejzažnih arhitekata, građevinaca i drugih zainteresovanih kompanija i nevladinih organizacija.

Govornici su prezentovali ideje kako gradovi širom Evrope mogu da postanu otporni na klimatske promene kroz ekološka rešenja.


Urbana zelena infrastruktura je od vitalnog značaja za budućnost evropskih gradova i građana. Prikazana su najnovija rešenja zasnovana na prirodnim elementima gradnje - zeleni krovovi, zeleni zidovi, kišni vrtovi, ulična stabla i drugi pristupi.


Vizija ove konferencije je da svi ljudi trebaju biti u mogućnosti da iskoriste prirodu - gde god žive i rade. Prirodni segmenti i zelena infrastruktura sve više postaju važni u obezbeđivanju da naši gradovi postanu otporne, zdrave i održive sredine.

Cilj je da kroz održivu gradnju stvorimo Evropu čiji će gradovi:

o Obezbediti uslove za zdravlje i blagostanje građana
o Sniziti povećane urbane temperature i smanjiti poplave
o Infrastrukturu zasnovanu na prirodi prihvatiti kao važnu i izvodljivu jednako kao i konvencionalnije infrastrukture
o Održavati, poboljšavati i dopunjavati zelene površine na tlu, kao što su parkovi, džepni parkovi i ostali otvoreni prostori
o Stvaraju ekonomiju rešenja zasnovanu na prirodi koja podstiče ovu novu viziju
o Komuniciraju građanima o prednostima pristupa zelene infrastrukture urbanom dizajnu

Poruka ove konferencije je da je "zelena vizija" za gradove u Evropi evolucija a ne revolucija.
01/12/2017

Podelite ovu vest


Sve vesti