Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Pripremite životni prostor za stvaranje dobrih navika

Čovek je neodvojiv od prirode i priroda od čoveka. Savremeni život često čini da na to zaboravimo, ali sve učestalije prirodne katastrofe nas podsećaju da ne može samo konzumirati, koristiti, proizvoditi, bacati… Moramo promeniti pristup, razmišljati održivo. Ono što može da načini promenu ne zavisi samo od države i sistema, mnogo toga možemo uraditi ukoliko bismo odlučili, kao pojedinac, da radimo drugačije već danas.


Vodokotlić s dvostrukim ispiranjem

Možda zvuči minorno, ali vodokotlić sa dve vrste ispiranja može drastično smanjiti potrošnju vode. Prosečni vodokotlić svaki put ispušta kompletnu količinu zapremine od devet litara. Vodokotlić sa dvostrukim ispiranjem ima opciju slabijeg ispiranja, prilikom koje ispušta šest litara, što može drastično smanjiti potrošnju vode, posebno u većim domaćinstvima.

Novi prozori

Prozori spadaju u najkritičnije tačke izolacije, a stara drvenarija je često uzrok rasipanju energije. Zimi će u vaš prostor propuštati hladnoću zbog čega ćete morati jače grejati, dok će leti propuštati toplinu zbog čega ćete teže rashladiti prostor. Nova stolarija, iako je skupa, dugoročna je investicija koja će vam se isplatiti, a vaš životni prostor učiniti zdravijim. Imajte na umu da vas nova stolarija štiti i od drugih zagađenja uključujući buku.

Isključite elektroniku

Kompjuteri, punjači za mobilne telefone i druge elektronske naprave nastavljaju trošiti električnu energiju i nakon što ih isključite, odnosno ako ostanu uključeni u struju. Jednostavnim postupkom isključivanja punjača iz struje nakon što se napunio ili pak isključivanjem kompjutera, možete uštediti energiju.

Platnene krpe

Za proizvodnju 1 tone papira potrebno je oko dve tone drveta, 85 000 litara vode i 7,4 MW električne energije. Umesto papirnih ubrusa, počnite ponovno da koristite platnene kuhinjske krpe.

Platneni cegeri

Umesto da svaki dan u prodavnici uzimate plastične kese, što je sedam miliona plastičnih kesa dnevno na nivou Srbije, koristite platneni ceger. Čuvate prirodu, a pritom je ceger čvršći i praktičniji.

Nabavite filter za vodu

U svetu se baca približno 100 miliona plastičnih flaša svaki dan. U najveći broj flaša pakuje se voda za piće. Potrebno je preko 1000 godina da se plastične flaše razgrade, a ako se zapale oslobadjaju toksične gasove. Ako želite da vodu iz vodovoda dodatno pročistite, bolje uložite u filter koji se montira direktno na slavinu i isplatiće vam se za svega par meseci.
18/10/2017

Podelite ovu vest


Sve vesti