Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Futoška 57 - spremna za stanare

Objekat u Futoškoj 57 je završen i spreman je da dočeka stanare.

Zgrada ima sedam spratova i 8975 m² korisnog prostora, poseduje dva nivoa podzemnih garaža, poslovni prostor u prizemlju i galeriji i 86 stambenih jedinica različitih struktura, od garsonjera do petosobnih stanova i deset lokala. Pored 62 parking mesta u suterenu, obezbeđeno je i 20 parking mesta u dvorištu objekta.

Reč je o prvom objektu u kojem smo u potpunosti primenili pristup održive gradnje koji nazivamo Zeleni koncept stanovanja. On objedinjuje i unapređuje sve dosadašnje eko segmente koje smo primenjivali u izgradnji. Podrazumeva postavljanje zelenog krova, zelene fasade i zelenog zida, te poštovanje principa energetske efikasnosti i eko-kulture stanovanja.

Istraživanja obavljena među stanovnicima velikih gradova pokazuju da 90% ispitanika kao najznačajniji kvalitet navodi neposrednu blizinu zelenih površina. Zeleni koncept stanovanja omogućava stanarima kvalitetniju mikroklimu i život u zgradama čini humanijim.


Zeleni krov
Na krovu zgrade se nalazi bašta veličine 117,5 m2 sa dečjim igralištem dostupna na korišćenje svim stanarima.

Zelene terase
Futoška 57 je prvi objekat u Novom Sadu koji ima sistem zelenih terasa. Ograde na terasama su projektovane kao žardinjere sa sprovedenim zalivnim sistemom "kap po kap" i zasađenim zelenilom.

Zeleni zid
Zeleni zid je još jedna novost u zelenoj gradnji. U potpunosti hidroponičan, odnosno bez zemljišta, sadrži biljke koje napreduju u sličnim vertikalnim sredinama u prirodi. Krajnji rezultat daje vizuelno prijatno zelenilo koje obezbeđuje čistiji vazduh u zatvorenom prostoru.

Eko punkt za reciklažu otpada
U suterenu zgrade se nalazi mini punkt za selekciju reciklažnog otpada, a stanarima smo omogućili da recikliraju papir, plastiku i limenke. Ovde se nalaze i dve prese za pet ambalažu i limenke. Prihodom od sakupljenog otpada raspolaže Skupština stanara.

Servisna stanica za bicikle
U biciklani se nalazi servisna stanica koja ima nosače na koji se bicikl može podizati, a sadrži i različite alate za osnovnu popravku poput ključeva, uključujući i imbuse, montirače guma, šrafcigere i slično. Osim toga, stanica je opremljena i pumpom za vazduh na kojoj se mogu pumpati gume sa klasičnim, automobilskim i "presta" ventilima bez dodatnih adaptera. 


Od ponedeljka 3. decembra, naši kupci su u mogućnosti da preuzmu ključeve stanova u objektu u Futoškoj 57. Dozvole za useljenje će se preuzimati u našim kancelarijama na Bulevaru oslobođenja 66b, nakon čega će se raditi primopredaja stanova u objektu.
03/12/2018

Podelite ovu vest


Sve vesti