Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Održana konferencija za štampu – Zeleni krovovi

Dana 13.10.2016. odražana je pres konferencija povodom prvog realizovanog zelenog krova na stambeno-poslovnom objektu u Novom Sadu, na zgradi u ulici Vojvode Šupljikca, investitora „Erker-Inženjering“. Konferenciju je propratio veliki broj medija, a nakon obilaska zelenog krova, izjave su dali g. Dušan Miladinović, V.D. Zavoda za urbanizam Novog Sada i g. Arsenije Pejić, mr.ing. zaštite životne sredine, direktor "Erker Inženjeringa". Zeleni krov je, uz zelene fasade, energetsku efikasnost i „Eko kulturu stanovanja“ deo „Zelenog koncepta stanovanja“ – održivog pristupa gradnji koji je uspostavio „Erker-Inženjering“.

-Drago mi je što je došlo do prve realizacije zelenog krova na stambeno-poslovnom objektu u Novom Sadu, nakon analize primene koja je rađena 2014. godine od strane Zavoda za urbanizam Novog Sada, što je u skladu sa našim ciljem da povećamo zelene površine u Novom Sadu. Korisnici prostora sa zelenim krovom imaju, pre svega, u letnjim mesecima, uštedu energije, jer je, zavisno od debljine supstrata, do petnaest stepeni razlike ispod najmasivnijih zelenih krovova, a u proseku od pet do osam stepeni niža temperatura. – izjavio je g. Miladinović, V.D. Zavoda za urbanizam Novog Sada.

Arsenije Pejić, direktor Erker-Inženjeringa, kaže – Želja nam je da zeleni krovovi uđu u praksu jer na taj način život u zgradama želimo da učinimo humanijim i održivijim. Ideja „Zelenog koncepta stanovanja“ je počela od zelenog krova realizovanog na objektu u Vojvode Šupljikca, a nastavlja se na novom objektu u Futoškoj ulici, gde će pored privatnih terasa biti i zajednička terasa na zelenom krovu kao i zelene fasade – koje su projektovane kao ograde terasa sa sprovedenim zalivnim sistemom „kap po kap“.
13/10/2016

Podelite ovu vest


Sve vesti
Izjave - Miladinović (levo), Pejić (desno)

Izjave - Miladinović (levo), Pejić (desno)