Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa

Kako obezbediti detetu odrastanje u harmoniji sa prirodom ako živite u gradu?

Neki od nas su imali privilegiju da odrastaju u okruženju prirode, neki su odrastali u kvartovima gradova u kojima je bilo više zelenila nego danas, a većina bi se složila da želi da im deca odrastaju u zelenom okruženju. Ipak život u gradskoj sredini je izbor najvećeg broja ljudi, ponajviše zbog mogućnosti koje grad pruža za privređivanje, obrazovanje i kulturu. Ove dve težnje ne moraju biti suprotstavljene ukoliko bismo gradove učinili zelenijim i bližim prirodi, a način života ekološkim.

Blizina sa prirodom

Vreme provedeno na zelenim površinama za dete je dragoceno. Dete uči o prirodi ako je vidi i ako je deo nje. Obratite pažnju na blizinu parka i drugih zelenih površina. Zelene površine se u održivoj gradnji nalaze na novim, inventivnim mestima, kao što su zelene krovne bašte na kojima se može gajiti čak voće i povrće i zelene fasade koje olakšavaju gajenje biljnih vrsta, sprovedenim sistemom zalivanja „kap po kap“.

Naučite dete da brine o prirodi

Ako se deca uče od malih nogu da poštuju prirodu i brinu o okruženju u kojem živimo, o biljnim i životinjskim vrstama, ona će se emotivno vezati za prirodu koja ih okružuje i doprineti da se taj svet sačuva. Deca uče na primerima i kroz akciju, zato je važno da im u praksi pokažemo svoju brigu o životnoj sredini, kao i da im omogućimo direktan kontakt sa prirodom, makar to bila kućna biljka o kojoj će se sami brinuti ili kućni ljubimac, i tako pomognemo da na pravilan način reaguju na svet oko sebe.

Upravljanje otpadom

Uzimajuću u obzir činjenicu da svaki čovek dnevno proizvede u proseku kilogram otpada, postaje jasno da je ovim otpadom neophodno upravljati i kontrolisati ga ukoliko ne želimo da naša deca sutradan žive u neposrednoj blizini deponija. Prvi korak je odvajanje ambalažnog otpada za reciklažu. Ovo je mnogo lakše činiti ukoliko postoji punkt za odvajanje otpada i uspostavljen sistem za odnošenje otpada.

Naučite dete da štedi energiju

Resursi su na zemljinoj kugli veoma ograničeni pa ekološki način života mora značiti život sa što racionalnijim utroškom energije, i sa što većom energetskom efikasnošću. Počnite malim koracima – kupujte štedljive sijalice i objasnite detetu kako time čuvate planetu, našu jedinu kuću. Energetski pasoš objekta je u našoj zemlji od 2012. godine obaveza, pa pri kupovini stana obavezno proverite energetski razred, a važno je obratiti pažnju i na ugradnu opremu koja doprinosi nižoj potrošnji energije.

Naviknite dete da vozi bicikl

Još jedan vid ekološkog načina života je smanjenje zagađenja saobraćaja. Ako ne možemo voziti električne automobile, možemo uvesti više hodanja, korišćenja bicikla i gradskog prevoza. Za lepše i zelenije okruženje za odrastanje dece jako je važno očuvati vazduh koji udišemo tako da stil života mora biti u skladu sa tim. Može nam se učiniti da ekološki način života isključuje komfor, međutim ako bolje pogledamo, u pitanju su zdrave navike, ne samo za okruženje već i za čoveka, koji samo zajedno čine celinu prirode.
03/04/2017

Podelite ovu vest


Sve vesti